Τι αλλάζει στο μυαλό ενός Εργοθεραπευτή όταν γίνεται γονιός.

Τι αλλάζει στο μυαλό ενός Εργοθεραπευτή όταν γίνεται γονιός.

Διαβάστε δύο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν ένας Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής γίνεται γονιός.

1.  Η απόκτηση ενός ή περισσότερων παιδιών μπορεί να είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σας.

Από τη προ-τέκνων-ζωή, όπου έπρεπε να σκεφτείτε την προσωπική σας ευημερία, την εξέλιξή σας και τα όνειρά σας, στην μετά-τέκνων-ζωή έχετε έναν άλλο άνθρωπο που η εξέλιξή του εξαρτάται από εσάς. Είστε πλέον η ασφαλής βάση και το άμεσο περιβάλλον. Αν θέλετε να μιλήσουμε όρους Νευροεπιστήμης (που έχω πάθει μία τρέλα το ομολογώ τελέυταία), με τον όρο άμεσο περιβάλλον, οι νευροεπιστήμονες σήμερα κάνουν μια άμεση σύνδεση. Το ονομάζουν Νευροπλαστικότητα. Όσον αφορά τη γονική μέριμνα και την ανατροφή των παιδιών μπορείτε επίσης απλά να το ονομάσετε Νευροανάπτυξη.

Άρα, με το που γίνεσαι γονιός σημαίνει ότι ξεχνάς την ευημερία σου, την εξέλιξή σου και τα όνειρά σου. Σωστά;

Λάθος!

Το παιδί καταφθάνει (συνήθως περίπου 6-7 μήνες αφότου έχετε συνειδητοποιήσει ότι περιμένετε ένα) και η ζωή σας γυρίζει ανάποδα. Αναπόφευκτα θα μειώσετε τον ύπνο σας και άλλες μικρές καθημερινές απολαύσεις και ανάγκες. Όλοι θα σας συμβουλέψουν να μείνετε ήρεμοι και οργανωμένοι και να συνεχίσετε με τα σχέδιά σας, κάνοντας κάποιες απαραίτητες  προσαρμογές.

Το παιδί σας σας χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά από την πλευρά σας, χρειάζεστε τις αλλαγές να έρθουν ομαλά.

Και μην αφήσετε τα σχέδια ανάπτυξη σας στην άκρη.

Μην παρατήσετε τη δουλειά σας, μην σταματήσετε να κυνηγάτε τους φίλους σας για να συναντηθείτε και να διασκεδάσετε, μην σταματήσετε να γυμνάζεστε, μην σταματήσετε να φλερτάρετε (με το άλλο σας μισό, φυσικά, όχι δεξιά αριστερά), μην σταματήσετε να διαβάζετε βιβλία.

2. Παρατηρείτε, πειραματίζεστε και εφαρμόζετε όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα «ἐν ζωῄ».

Έχετε μελετήσει στο παρελθόν το ρόλο και τη σημασία της γνώσης των σταδίων της ανάπτυξης από την 1η ημέρα έως ότου το παιδί μεγαλώσει και γίνει ανεξάρτητο. Όλα θεωρητικά όμως!! Μπορεί επίσης να έχετε δει εκατοντάδες περιστατικά, αλλά ποτέ δεν ζήσατε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με ένα.

Τώρα, που είστε γονιός (ή θεία/θείος), έχετε το περιστατικό στο σπίτι σας (ή στο σπίτι του αδελφού/αδελφής σας), καταλαβαίνετε καλύτερα τί χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα αναπτυξιακό ορόσημο, δημιουργείτε τη δική σας βάση δεδομένων επιτευγμάτων ανάλογα με κάθε ηλικία και ουσιαστικά συνδέετε τη θεωρία με την πράξη.

Τώρα, θα είστε σε θέση να συμπάσχετε καλύτερα με όλους τους γονείς των παιδιών που θα εργαστείτε, καθώς γίνεστε πιο ικανοί να κατανοήσετε την αγωνία και την μάχη με τους χρόνους, την εργασία, τις σχέσεις και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν είχατε απολύτως καμία ιδέα ότι μπορεί να τους επηρεάζει και να τους αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη των θεραπευτικών σας στόχων.

***Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη μου σύζυγο που ήταν τόσο γενναία και δροσερή όταν γέννησε το 4ο παιδί μας την περασμένη Δευτέρα το πρωί στις 19 Σεπτεμβρίου '22!!