Κουτουλιές (headbanging). Αισθητηριακό ή επικοινωνία;

Κουτουλιές (headbanging). Αισθητηριακό ή επικοινωνία;
Photo by gervyn-louis-unsplash

Ιστορίες από εποπτείες Εργοθεραπείας:

Ήρθε η Άννα στη συνέδρια σήμερα να συζητήσουμε για τον Αρτσι που είναι σχεδόν 3, έχει διαγνώσεις Υδροκεφαλίας και μη-λεκτικου Αυτισμού, και κάθε φορά που κάτι δεν του πάει καλά, κουτουλαει το μέτωπο του σε διάφορες σκληρές επιφανειες όπως το τραπέζι, τον τοίχο, το πάτωμα και μερικές φορές και μαλακές, μαξιλάρι ή στρώμα. Αυτό δεν κρατάει πολύ, δηλαδή δεν το κάνει πολλές φορές αλλά η μητέρα του ανησυχεί πολύ, πρώτον γιατί το παιδάκι της πονάει και δεύτερον γιατι δεν θέλει αυτό να του γίνει συνήθεια.

Γιατί όμως το κάνει;

Ο Αρτσι δεν μιλάει, και επιπλεον δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με εναλλακτικους τρόπους επικοινωνίας.

Υπόθεση 1. Ο Αρτσι προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει τον θυμό ή την ματαίωση που νιώθει μετά από κάτι που δεν έχει πάει και τόσο καλά.

Υπόθεση 2. Το ΚΝΣ του Αρτσι χρειάζεται επιπρόσθετη αισθητηριακή πλούσια εισροή(ιδιοδεκτική και απτική) και έτσι θα χτυπήσει, θα σπρώξει, θα τραβήξει, ή θα προκαλέσει πόνο στον εαυτό του για να αυτορυθμιστεί μετά από μια 'αποτυχία'.

- Και τώρα τι κάνουμε; ρωτάει η Άννα.

- Τι λες εσύ να κάνεις; την ρωτάω πίσω.

- Σκέφτομαι να παρατηρήσω στην επόμενη συνέδρια, ποιες είναι οι αιτίες που το κάνει. Και κάθε πότε.

- Οκ, της λέω, δεν θα του προσφέρεις κάτι έναντι;

- Τι να του προσφέρω;  με ρωτάει.

- Εν τω βαθύ πίεση; της απαντάω. Βάλε το χέρι σου στο μέτωπο του και πίεσε το βαθειά και συνεχόμενα, και πρόσεξε αν του αρέσει. Αν ναι, χρησιμοποίησε το κάθε φορά που πάει να κάνει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν όχι, προσέφερε κάτι άλλο. Ίσως μια βαρεια κουβέρτα, ή μαξιλάρια πάνω από το σώμα του για να τον ηρεμήσεις και χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά όπως 'ξέρω ότι δεν σου άρεσε αυτο' 'θες βοήθεια μηπως;' ή 'εδώ είμαι για σενα', κλπ.

- οκ λέει η Άννα, αυτό θα κάνω και θα τα ξαναπούμε την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετα από μία βδομάδα, η Άννα μου λέει, - Έδωσα πίεση στο μετωπό του και του άρεσε, μα έχω την εντύπωση πως αυτή η συμπεριφορά μοιάζει να είναι με αυτό που έχουμε ξανασυζητήσει ως "μη ανοχή στη ματαίωση".

-Συμφωνώ, της απαντάω, είναι πολύ πιθανόν. Γενικά τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, θα εκδηλώσουν διάφορες στερεοτυπικές συμπεριφορές, που μπορεί να είναι όπως αυτή αυτο-τιμωρητικές, αλλά μπορεί και να είναι απλά αυτο-ερεθιστικές ή αυτορυθμιστικές όπως τα γνωστά "φτερουγίσματα" και άλλες σχεδόν αντανακλαστικές κινήσεις.

-Γίνεται να μειωθεί; η μαμά του ανησυχεί πολύ.

-Θα μειωθεί, να έχεις πίστη πως το Headbanging θα μειωθεί σημαντικά αλλά να είσαι έτοιμη γιατί πάντα ο Άρτσι θα έχει την ανάγκη για αλλαγή φάσης με παρόμοιες stimming συμπεριφορές, κι ας είναι λιγότερο δραστικές, σε μια προσπάθεια του να αυτορυθμιστεί ή να διαχειριστεί την ματαίωση του. Αυτό να πείς στη μαμά του. Αλλά θα είμαστε εδώ να την βοηθήσουμε να καταλάβει καλύτερα τον Άρτσι και να βρίσκει πάντα τις κατάλληλες στρατηγικές να τον βοηθάει με το over-responsivity του.